välkommen till en dag för medmänsklighet

Mänskliga rättighetsdagen är ett evenemang som har anordnats i Trollhättan varje år sedan 2017 med anledning av FN-dagen. Det är en samlingsplats för alla, allt från ideellt engagerade till skolor, tjänstemän och politiker som arbetar eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter. Årets tema handlar om val vi gör som medmänniskor varje dag. Det handlar om vikten av civilkurage, medmänsklighet och solidaritet. Valet är ditt syftar till allas möjlighet att påverka och förändra. Tillsammans är det vi som gör samhället till en bättre plats att vara på.

Alla är hjärtligt välkomna! Kom och mingla, lyssna på intressanta föredrag och dela erfarenheter med organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.
Evenemanget är öppet och gratis att delta på. Ta med dig mormor, skolklassen eller arbetsplatsen. Mänskliga rättigheter är till för alla. 

Lovette Jallow 

12:00

Missa inte en av samtidens viktigaste röster när det gäller kampen mot rasism, diskriminering och orättvisor  i samhället. Lovette Jallow lyfter strukturella problem och individuella skillnader som uppstår när människor bemöts olika beroende på bakgrund, etnicitet, kön & hudfärg. 

Under sina föreläsningar pratar hon om främlingsfientlighet, vithetsnormer och privilegier. Hon pratar om personliga upplevelser som afrosvensk kvinna i ett samhälle där vithet premieras, och om strukturella problem och strukturer. Om hur vi kan förändra strukturer och inse vilka bias vi har och hur vi kan vara mer inkluderande i vårt språk och bemötande.

FELICIA MARGINEANU

13:30

Över 100 000 personer har inspirerats av Felicias föreläsningar och perspektiv.  Hon lär oss om socialt entreprenörskap, visar hur sociala medier och fotografi kan användas för att stärka demokratin, skapa engagemang och utmana normer och fördomar. Som en eftertraktad talare och social entreprenör skapar hon även dialog, evenemang och workshops för att hjälpa unga att leva fullt ut och och att följa sina drömmar!

Anna-Lena Joners

15:30       

Anna-Lena Joners kallades förr för natzibruden men är nu diakoniassistent och regelbunden gäst på ortens flyktingboende. Anna-Lena är föreläsare och författare där berättar om sin tid som nazist, om hatet och den mörka sidan i vårt samhälle. Men också om hur hennes barn gav henne en ny syn på livet - och den svåra vägen ut ur rörelsen.  Hon är nazisten som bytte sida.

Vill ni engagera er i nätverket inför nästa MR-dag eller kanske vara med som utställare? Vill du veta mer om evenemanget?
Kontakta oss på info@adbfyrbodal.se eller ring till 0520-834 53 så berättar vi mer.

SPONSRA MR-DAGEN

För att vi ska kunna genomföra MR-dagen behöver vi er hjälp!
Att sponsra Mänskliga rättighetsdagen är ett sätt att visa på vilka värderingar er organisation står för. Alla är för mänskliga rättigheter men vad en gör i praktiken ser ofta olika ut. Detta är ett grymt tillfälle för er att visa på handlingskraft, ni står upp för, och är med i främjandet av mänskliga rättigheter genom denna sponsring.

Se mer information i dokumentet nedan 

Mänskliga rättighetsdagen Fyrbodal är ett event som anordnas varje år med anledning av FN-dagen den 24 oktober. Dagen är ett tillfälle för föreningar, organisationer och allmänheten att mötas och prata om mänskliga rättigheter, lyssna på intressanta föredrag och få information av verksamheter som arbetar med dessa frågor.

 Syftet med evenemanget är att sprida kunskap om våra mänskliga rättigheter men också lyfta dem högre upp på dagordningen. Alla berörs av mänskliga rättigheter och det är därför viktigt att fler engagerar sig.

bilder MR-dagen 2019

loading...

mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter handlar om alla människors rätt till lika och rättvisa villkor. Att du är född som människa ska räcka för att du ska behandlas lika och utefter dina förutsättningar som människa. Alla ska behandlas med respekt oavsett olikheter. Tyvärr ser det inte ut så i världen och Sverige idag, olika grupper utsätts för orättvisa, diskriminering och våld. Vi har olika livskvalité, olika möjligheter trots att vi bör behandlas och vara lika. Såhär kan det inte vara. Därför är det viktigt att vi alla står upp för och arbetar för våra mänskliga rättigheter.