mänskliga rättighetsdagen

Tema: VARJE GENERATIONS ANSVAR 

Mänskliga rättighetsdagen är ett evenemang som har anordnats i Trollhättan varje år sedan 2017 med anledning av FN-dagen. Det är en samlingsplats för alla, allt från ideellt engagerade till skolor, tjänstemän och politiker som arbetar eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter. Nu är planerna i fullgång inför hösten 2021. Årets MR-dag kommer att hållas fredag den 22/10. 
 

Årets tema är "Varje generations ansvar" där sätter vi fokus på att uppmärksamma vikten av demokrati, men också att det är varje generations ansvar att bevara och utveckla den demokrati vi idag har. Nutidens antidemokratiska vindar visar på att det är viktigare än någonsin att värna om våra demokratiska rättigheter, alla människors lika värde och att aldrig ta detta för givet. Demokrati är grundläggande för våra mänskliga rättigheter och de ena fungerar inte utan det andra. 

på dagen:

PATRICK KONDE

Mer info kommer närmare.

Sakkunnig Friends 

" Jag tror på att samhällsförändring är mest effektiv när den görs tillsammans med barn och unga. Därför tror jag på att vuxnas roll är att skapa förutsättningar som ger utrymme för den förändringen som krävs för att bygga en socialt hållbar framtid. Att öka kunskapen om kränkningar, trakasserier och mobbning blir därför en grundförutsättning för att så många barn och unga som möjligt känner sig trygga att uttrycka sig och ta plats."

Patrick Konde från Friends hemsida. 

aron anderson

Att göra det omöjliga

Aron Anderson är inte som alla andra. Han har inte samma förutsättningar som alla andra och framför allt – han gör inte som alla andra. För gör man som alla andra – då får man precis samma resultat som alla andra. Aron går mot strömmen, banar sin egen väg och visar för omvärlden att det faktiskt är möjligt. Att det faktiskt är möjligt att besegra cancern fyra gånger, att cykla till Paris med bara armarna och att man som rullstolsburen faktiskt kan bestiga Kebnekaise! 

IsATOU Aysha Jones

Bild: MAMA 2020

Grundaren av Black Lives Matter Sweden

Inspirationssamtal med Isatou Aysha Jones om demokrati, mänskliga rättigheter och att ta ansvar.
Under samtalet berättar Aysha om hur hennes mångåriga antirasistiska kamp ledde henne till att bli grundaren av världens största människorättskamp och initiativtagare till världens första digitala demonstration mot systematiskt förtryck och polisbrutalitet. Vi får en unik möjlighet att inte bara lyssna till hennes klokskaper utan också samtala och ställa frågor om hur och varför en ska agera och agitera!

SPONSRA MR-DAGEN

För att vi ska kunna genomföra MR-dagen behöver vi er hjälp!
Att sponsra Mänskliga rättighetsdagen är ett sätt att visa på vilka värderingar er organisation står för. Alla är för mänskliga rättigheter men vad en gör i praktiken ser ofta olika ut. Detta är ett grymt tillfälle för er att visa på handlingskraft, ni står upp för, och är med i främjandet av mänskliga rättigheter genom denna sponsring.

Se mer information i dokumentet 

Utställare

På dagen har din organisation möjlighet att ställa ut med informationsbord. Ni får chans att synas för allmännheten och evenamngets besökare men också chansen att nätverka med andra organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och sociala frågor. 

Låter det intressant? Kontaka oss så berättar vi mer

Arrangörer: MR-dagen är inspirerad av de nationella MR-dagarna och är ett initiativ av Integrationsforum mot rasism och Antidiskrimineringsbyrån Trollhättan i samverkan med N3 Trollhättan. 
MR-dagen finansieras delvis av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Vill ni delta i nästa MR-dag eller kanske vara med som utställare? Vill du veta mer om evenemanget?
Kontakta oss på info@adbfyrbodal.se eller ring till 0520-834 53 så berättar vi mer.

bilder MR-dagen 2020

loading...

mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter handlar om alla människors rätt till lika och rättvisa villkor. Att du är född som människa ska räcka för att du ska behandlas lika och utefter dina förutsättningar som människa. Alla ska behandlas med respekt oavsett olikheter. Tyvärr ser det inte ut så i världen och Sverige idag, olika grupper utsätts för orättvisa, diskriminering och våld. Vi har olika livskvalité, olika möjligheter trots att vi bör behandlas och vara lika. Såhär kan det inte vara. Därför är det viktigt att vi alla står upp för och arbetar för våra mänskliga rättigheter.